Każdy wie bardzo dobrze, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Jednak to, co można czasem znaleźć w sklepach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich znacznie więcej niż owoców. Takich produktów należy zdecydowanie unikać, bowiem niewiele one dadzą dla zdrowia, a w większej ilości wręcz mogą szkodzić.
Zdecydowanie lepiej kupować soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratów, a najlepsze i najzdrowsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sprzedaży, i od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, gdyż posiadają liczne zalety. Po pierwsze produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Dzięki temu zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także bardzo potrzebnego błonnika. To również jest efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki tłoczy się bowiem na zimno, co pozwala uniknąć szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.
Jeżeli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent syropów owocowych dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.
Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie zawartość w nienaruszonym stanie. Tłoczone soki niejednokrotnie rozlewa się do specjalnych worków z kranikami. Tym sposobem nalewanie ich jest niezwykle wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.