W bieżących czasach człowiek ma okazję uwarzyć niemalże wszystko to, czego tylko zapragnie. Taki rozwój sytuacji nie powinien dziwować absolutnie nikogo. Mnogość dogodnych produktów czy przypraw sprawia, że kucharz może przygotować różnorakie specjały i smakołyki. Jedyną granicą jest jego osobista wyobraźnia oraz pomysł. Mimo to, temat ten jest też okazją do polemiki w społeczeństwie.
Co poniektórzy uważają bowiem, iż czasem człowiek po prostu przesadza. Mowa tu naturalnie o konfrontacji dań prostych z daniami „wymyślonymi”. Wydaje się, iż w takiej sytuacji nie wolno wystawić jednogłośnego werdyktu, albowiem takie zachowanie całkowicie mija się z celem. Zarówno gotowanie potraw prostych, jak i tych z gatunku „egzotycznych” jest w dzisiejszych czasach wymagane. Taki rozwój wypadków sprawiony jest tym, iż po ziemi chodzą różni ludzie, jacy posiadają różnorodne smaki. Dla jednych danie proste będzie czymś jedynym, jednak znajdą się również tacy ludzie, jacy będą zachwycali się wyłącznie potrawami niecodziennymi.
Czasem kwestia gotowania staje się o wiele o wiele bardziej absorbująca aniżeli wolno to przypuszczać, lecz nie, jeśli ma się korzystne oprzyrządowania, jak thermomix – więcej na thermomix Jastrzębie. Bywa, że zdecydowanie porządniej jest podszkolić się w zakresie gotowania, by nowatorskimi, bardziej wymagającymi daniami móc olśnić wszystkich gości, którzy dostąpią tego zaszczytu oraz będą mogli spróbować owego dania.
Nie jest pod żadnym pozorem tak łatwo wziąć pod uwagę wykonanie właściwych dań. Bywa, iż wymagane jest doświadczenie oraz rady osób, jakie miały już do czynienia z takimi potrawami. Wprowadzeni kucharze pewnie świetnie radzą sobie nawet z najbardziej wymagającymi potrawami, trzeba jednakże porządnie się do tego przygotowywać. Składniki, jakie użytkowane są do przygotowywania dań bez niepewności powinny być najlepszej jakości. Ważne jest także to, żeby postępować względem wszelkich wskazówek, albowiem zbyt krótkie gotowanie, smażenie lub pieczenie, bądź wykonanie czegoś po swojemu może okazać się jednakże złą drogą w ramach postępowania odnośnie rzeczowej potrawy.